Η ονομασία

(όπως φαίνεται το χωριό από την κορυφή της Αγίας Τριάδας)


Το όνομα αυτό είναι ελληνόφωνο και προέρχεται από την αρχαία λέξη "βήσσα", που σημαίνει σύνδεδρο φαράγγι, κοιλάδα, δασωμένη χαράδρα, τόπος βαθύς μεταξύ δύο βουνών, στενή κοιλάδα μεταξύ λόφων πολύδενδρων, πλατειά χαράδρα.

Η εξήγηση που δίνεται είναι αρκετά πειστική,γιατί η περιοχή Βρυτσούλια έχει όλα τα χαρακτηριστικά πλατειάς χαράδρας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση ήταν γεμάτη από πυκνά και πανύψηλα δένδρα (βελανιδιές, πουρνάρες, γλαβουτσιές, σφεντάμια κτλ).




Στην θέση αυτή οι κάτοικοι έχτισαν τα σπίτια τους και την Εκκλησία τους, που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στις 8 Μαίου τιμούσαν τον Άγιο και πανηγύριζαν.

Την ίδια εποχή, πολλοί Καραγκούνηδες (Σαρακατσαναίοι) ανέβαζαν τα καλοκαίρια τα κοπάδια τους πιο ψηλά, εκεί που είναι σήμερα το χωριό και ξεκαλοκαίριαζαν, γιατί η περιοχή ήταν δασωμένη με άφθονα νερά και δροσερό αέρα.

Σε αυτό το μέρος οι καλοκαιρινοί αυτοί επισκέπτες έφτιαξαν αρχικά μικρά καλύβια, τα οποία αργότερα αποτελούσαν τον πυρήνα του νέου χωριού με το ίδιο όνομα.

Οι Καραγκούνηδες αυτοί, με έρανο που έκαναν μεταξύ τους, έφτιαξαν ένα μικρό εκλησάκι κοντά στα καλύβια τους, πάνω σε βράχο, και το αφιέρωσαν στην ιερή μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή Πολεοδομική - Αρχιτεκτονική του χωριού

Γεωγραφικά